Kunststof vs plastics wat is nu eigenlijk het verschil?
Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag: Wat is het verschil tussen kunststof en plastics? Heel simpel gezegd...  niet veel behalve plastic is de engelse benaming voor kunststof. Echter komt er tegenwoordig nog iets opmerkelijks bij kijken, kunststof wordt vooral als duurzaam gezien en plastic niet. Denk hierbij aan wegwerp plastic zoals: plastic afvalzakken, wikkelfolie, blisterverpakking etc... Terwijl kunststof is een hoogkwalitatieve grondstof materiaal welke wordt gebruikt bij auto onderdelen, medische apparatuur, machine onderdelen en uiteraard  transport- en opslagsystemen; welke door NORAH PLASTICS uitsluitend wordt gebruikt voor het vervaardigen van duurzame producten wat een lange levensduur garandeert. Technische uiteenzetting: Kunststof is een polymeer materiaal dat wordt opgebouwd uit grote moleculen, deze ontstaan door synthese (een reactie waardoor er een nieuwe stof ontstaat) vanuit natuurlijke grondstoffen.

Deze zijn in drie soorten kunststoffen onder te verdelen: - Thermoplasten, synthetische polymeren gevormd uit lineair geschakelde monomeren; het betreft materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt en vervolgens in een gietvorm worden geperst. Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden. - Thermoharders - Elastomeren

De  twee laatstgenoemde kunststoffen kunnen slechts eenmalig tot een product worden verwerkt. Opnieuw verhitten leidt tot ontbinding. Thermoplasten daartegen wordt gebruikt om transport- en opslagsystemen te maken. Deze zijn in vier soorten vervaardigen onder te verdelen: - Blaasvormen een vormgeeftechniek voor het maken van thermoplasten met een holle vorm (bijvoorbeeld kunststof vaten, jerrycans en drums). - Extrusie een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt (bijvoorbeeld kunststof buizen en profielen). - Vacuümvormen of ook wel Thermovormen genoemd is een niet verspanende vormgevingstechniek, net als smeden. (bijvoorbeeld kunststof bloempotten, koffiebekers) - Spuitgieten is een vormgeeftechniek voor thermoharders met een laag smeltpunt. Deze vervaardiging  wordt voor onze producten toegepast.

Met spuitgieten wordt kunststof dat aangevoerd wordt als granulaat of poeder, gesmolten tot een viskeuze massa en wordt deze onder hoge druk ingespoten in een matrijs waarvan de holte (of caviteit) de vorm is van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt men het gewenste product. Spuitgieten is één van de meest gebruikte vormgevingstechnieken voor kunststof transport- en opslagsystemen.

De levensduur van een spuitgiet gespoten product wordt sterk bepaald door een aantal factoren deze zijn in drie criteriums onder te verdelen: - Welke kunststof materiaal is gebruikt - PP, HDPE, LPDE, ABS of PC - Rotatiefrequentie van het product - Constructie en gewicht van het product Als we het materiaal op zich betrachten spreken wij over een levensduur van 25 - 30 jaar. Naast het feit dat onze producten meerdere malen zijn te recyclen is de verpakkingsindustrie constant in beweging en op zoek naar nieuwe mogelijke materialen zoals: BIO Plastics Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs, dan wel uit cellulose. Het zijn in feite kunstmatige biopolymeren. Ook wordt polymelkzuur oftewel PLA gebruikt voor deze toepassing. De bioplastics uit maïs zijn de meest gangbare, al lijden deze onder de opkomende druk op maïsverbouw voor bio-benzine. De bedrukbaarheid van de op cellulose gebaseerde bioplastics is echter beperkt. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic. Niet alle bioplastics zijn biologisch afbreekbaar en niet alle biologisch afbreekbare plastics zijn vervaardigd uit natuurlijke producten. Polymelkzuur is een voorbeeld van een bioplastic dat ook biologisch afbreekbaar is.Bioplastic wordt in Nederland onder andere gebruikt voor zakken voor in de gft-bak en plantenpotjes die je met pot en al kunt planten. In 2012 begonnen Heinz, Coca-Cola en Nike samen te werken om bioplastics te ontwikkelen. In juni 2014 maakte Heinz samen met Ford bekend dat ze een plastic ontwikkelden op basis van het gedroogde vel van tomaten. Het materiaal blijkt lichter dan traditioneel plastic en bespaart dus brandstof bij toepassingen in de auto's van Ford. Bioplastics stoten bij de fabricage bovendien minder broeikasgassen uit, omdat ze bij lagere temperaturen gevormd kunnen worden. BISFENOL A (BPA) Bisfenol is de naam die gegeven wordt aan een synthetische organische verbinding, afgeleid van fenol en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van kunststoffen. Het is een witte kristallijne vaste stof met als brutoformule C15H16O2. Het productievolume van Bisfenol A is veel groter dan dat van de andere bisfenolen. In 1891 werd de stof door de Russische chemicus Alexander Dianin gesynthetiseerd. Theodor Zincke, professor aan de Universiteit van Marburg, publiceerde deze synthese in 1905. De stof is korte tijd onderzocht als medicijn met oestrogene werking. Ze wordt sinds 1957 industrieel geproduceerd. Kortom: Norah Plastics staat voor DUURZAAM, Want immers ‘we hebben de aarde niet geërfd van onze voorouders, maar geleend van onze kinderen.
Heeft u nog vragen of opmerkingen aarzel niet om contact met ons op te nemen klik  >> Hier << voor het contactformulier.